ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

VITAMIN C
Έρευνα: Η βιταμίνη C περιορίζει την ανάπτυξη των όγκων.
Μια μεγάλη δόση βιταμίνης C σε ενέσιμη μορφή μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την εξέλιξη των καρκινικών όγκων, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Η βιταμίνη μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση μέσα στο καρκινικό κύτταρο. Όπως φάνηκε στην έρευνα, η ένεση συρρίκνωσε κατά το ήμισυ όγκους στον εγκέφαλο, τις ωοθήκες και το πάγκρεας σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, αναφέρει το περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.
 Ωστόσο, το Ιδρυμα Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορεί να παρεμβληθούν στην αντικαρκινική αγωγή.
Προηγούμενες έρευνες της ομάδας του National Institutes of Health στο Μαίρυλαντ έχουν υποδείξει ότι η βιταμίνη μπορούσε ενδεχομένως να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο.Μετά από αυτά τα πετυχημένα πειράματα στα ποντίκια, οι ερευνητές υποδεικνύουν τώρα ότι θα πρέπει να σκεφτούν οι επιστήμονες την πιθανότητα εφαρμογής της αγωγής στους ανθρώπους σε παρόμοια επίπεδα.
Τα ποντίκια είχαν ανατραφεί έτσι ώστε να έχουν δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, στη συνέχεια οι επιστήμονες τους εισήγαγαν καρκινικά κύτταρα, τα οποία μεγάλωσαν γρήγορα σε μεγάλους όγκους. Τέλος, τους χορηγήθηκε η βιταμίνη με ένεση στην κοιλιακή χώρα. Η δόση που χρησιμοποιήθηκε-μέχρι 4 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους-ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη θα μπορούσε να ληφθεί χρησιμοποιώντας χάπια καθώς το πεπτικό σύστημα δεν απορροφά περισσότερο από συγκεκριμένη ποσότητα όταν λαμβάνεται από το στόμα.
Η ανάπτυξη του όγκου και το βάρος μειώθηκαν μεταξύ 41% και 53% και ενώ σε ποντίκια χωρίς την αγωγή η νόσος εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλα όργανα δεν φάνηκε τέτοια εξάπλωση σε ποντίκια που αντιμετωπίστηκαν με βιταμίνη C. Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα προκλινικά στοιχεία παρέχουν την πρώτη ισχυρή βάση για την προώθηση της χρήσης του ασκορβικού οξέως στη θεραπεία των ανθρώπων με καρκίνο.
Η αγωγή ‘δουλεύει’ επειδή ένα κύτταρο όγκου είναι διαφορετικό από χημική πλευρά από ένα υγιές κύτταρο. Η βιταμίνη C αντιδρά με αυτό τη χημική εικόνα παράγοντας αρκετό υπεροξείδιο του υδρογόνου για να σκοτώσει το κύτταρο αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα.
Ωστόσο, η Dr. Alison Ross, από το Cancer Research δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η βιταμίνη C θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό μέσο. Θεωρεί πως τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά αλλά είναι πολύ αρχικό το στάδιο, καθώς αφορά κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο και ποντίκια.
Προς το παρόν δεν υπάρχει απόδειξη από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ότι η ένεση με βιταμίνη C ή η κατανάλωση της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών μπορούν πιθανόν να καταστήσουν λιγότερο αποτελεσματική τη θεραπεία για τον καρκίνο, περιορίζοντας τα οφέλη της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας.

H έλλειψη της βιταμίνης C επηρεάζει την απόδοση στην άσκηση.
Τελευταία αρκετή έρευνα έχει γίνει γύρω από την βιταμίνη C και την σχέση της με τη φυσική δραστηριότητα.Είναι αποδεδειγμένο πως η έλλειψη της βιταμίνης C επηρεάζει την... απόδοση στην άσκηση;
Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Κάμπατζη Γεωργία Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και ο Θωμαϊδης Σάββας -Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Προπονητής Κολύμβησης Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ., M.Sc. Δ.Π.Θ. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.
Είναι αποδεδειγμένο πως η έλλειψη της βιταμίνης C επηρεάζει την απόδοση στην άσκηση. Είναι επίσης γνωστό ότι η έντονη άσκηση αυξάνει την κατανάλωση του οξυγόνου μέχρι 10-15 φορές, καθώς και την ροή των ηλεκτρονίων στην αναπνευστική αλυσίδα. Το αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση του ρυθμού παραγωγής ελευθέρων ριζών και η αύξηση του οξειδωτικού στρες στα μυϊκά και άλλα κύτταρα. Επομένως η βιταμίνη C και τα άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία: οι βιταμίνες Α,Ε, το σελήνιο, η β-καροτίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Το αν η ένταση και το είδος της φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά και απαιτούνται συμπληρώματα, αν δεν καλύπτονται οι ανάγκες μέσω διατροφής είναι θέμα υπό διερεύνηση.
Από τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες σπάνια εμφανίζεται ανεπάρκεια και συμπτώματα αυτής, στις βιταμίνες D και Κ. οι άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν βιταμίνη D εκτός από την δίαιτα και μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η βιταμίνη Κ παράγεται σε επαρκείς ποσότητες από την μικροβιακή χλωρίδα του παχέος εντέρου. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τις βιταμίνες αυτές άμεσα με την φυσική δραστηριότητα. Επειδή όμως και οι δύο παίζουν στον σχηματισμό των οστών και την ανάπλαση τους, η βιταμίνη Κ μέσω της εξαρτώμενης από αυτήν πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης και η βιταμίνη D ως πρόδρομος ένωση της 1,25-διυδρόξυ-χοληκαλσιφερόλης, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε αυτές τις βιταμίνες.
Δυστυχώς όμως έρευνες που έχουν γίνει με κορυφαίους αθλητές που συμμετέχουν σε διάφορα αγωνίσματα δείχνουν ότι οι διαιτητικές προσλήψεις τους δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αυτές αλλά και τις άλλες βιταμίνες. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις γυναίκες αθλήτριες, οι οποίες και κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από την εμφάνιση διαταραχών στην οστική πυκνότητα. Επιπρόσθετα αθλητές που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα ή προπονούνται σε κλειστούς αθλητικούς χώρους για όλη την διάρκεια του έτους, όπως οι γυμναστές και οι αθλητές καλλιτεχνικού πατινάζ, μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη της βιταμίνης D, ειδικά αν δεν καταναλώνονται τρόφιμα – πηγές της βιταμίνης.
Στην συνέχεια, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχουν δυο κυρίες λειτουργίες που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση. Η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β6, η νιασίνη, το παντοθενικό οξύ και η βιοτίνη εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας (ως συνένζυμα για την παραγωγή ΑΤΡ) κατά την διάρκεια της άσκησης, ενώ το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 απαιτούνται για την παραγωγή των ερυθροκυττάρων, την σύνθεση των πρωτεϊνών, την επιδιόρθωση και τη διατήρηση των μυών μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.
Παρά το γεγονός ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών δεν έχουν καθοριστεί ξεχωριστές συστάσεις για τους αθλητές ούτε έχει διευκρινιστεί η συσχέτιση των τωρινών συστάσεων με το ποσό της ενεργειακής δαπάνης. Σχετικά λίγες έρευνες έχουν γίνει για τον αν η άσκηση αυξάνει τις απαιτήσεις για μερικές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. οι περισσότερες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μειωμένη πρόσληψη των βιταμινών από τους αθλητές μπορεί να βλάψει την αθλητική τους απόδοση και γι’ αυτό συστήνεται να προσλαμβάνουν το μέγιστο από τα RDAs και DRIs. Τέλος δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις έρευνες που προτείνουν την αύξηση των βιταμινών και των μετάλλων στο διπλάσιο.

Έρευνα : Η βιταμίνη C βοηθά τα μωρά των καπνιζουσών εγκύων.
Όταν οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν λαμβάνουν βιταμίνη C επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας των νεογνών. Η Dr. Cindy McEvoy, αν. καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Oregon Health & Science University, δήλωσε ότι σε πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν 159 νεογνά, οι μητέρες των οποίων κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι έγκυες τυχαιοποιήθηκαν προκειμένου να λαμβάνουν είτε 500 mg βιταμίνης C είτε εικονικό φάρμακο - πριν από τις 22 εβδομάδες κύησης έως και τη γέννηση των παιδιών. Μελετήθηκαν και 76 μη καπνίζουσες μητέρες.Το καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας των νεογνών, περίπου 48 ώρες μετά τον τοκετό. "Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων του αναπτυσσόμενου μωρού", δήλωσε η McEvoy και πρόσθεσε ότι τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η καθημερινή λήψη βιταμίνης C (500 mg / ημέρα) από καπνίζουσες έγκυες βελτιώνει σημαντικά τους δείκτες των πνευμονολογικών εξετάσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν περίπου 48 ώρες μετά τον τοκετό. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας, στο Σαν Φρανσίσκο. 
Πηγή : http://www.foodbites.eu/j15/el/diatrofi/hlikia/egymosyni/1003--c-

Σταματήστε τη Γήρανση με Βιταμίνη C.
Πολλές μελέτες της ιατρικής σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι ακόμα και χαμηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να επιμηκύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή μας.
Σήμερα έχουμε τις πρώτες ακλόνητες αποδείξεις ότι η βιταμίνη C μπορεί να προσθέσει χρόνια στη διάρκεια της ζωής μας. Από την άλλη, όταν κάποιος έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό του δίχως να το γνωρίζει, φθείρει άσκοπα την υγεία του, τα νιάτα του και περιορίζει τις δυνατότητές του για μακροζωία.
Φυσικά η βιταμίνη C καταπολεμά και τη γήρανση, χαρακτηρίζεται για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της και θεωρείται απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, τη φροντίδα του δέρματος αλλά και την προστασία του από τις ακτίνες του ήλιου.
Είναι γνωστή για τις επανορθωτικές ιδιότητες που έχει πάνω στη γήρανση της επιδερμίδας, λειαίνοντας τις ρυτίδες, ενισχύοντας την ελαστικότητα και χαρίζοντας φροντίδα και λάμψη.
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά περιέχουν 200 έως 300 mg βιταμίνης C, ποσότητα αρκετή για να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου. Επίσης, η συγκεκριμένη βιταμίνη προσφέρει πλήρη προστασία στις αρτηρίες, αφού συμβάλλει στο να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, στο να παραμένουν νέες, καθαρές και ευλίγιστες, εμποδίζοντας τη μετατροπή της LDL χοληστερίνης του αίματος σε μια τοξική μορφή που επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών.
Η λήψη βιταμίνης C ημερησίως έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί. Γι’ αυτό πολλές φορές  και ένα μικρό έλλειμμα βιταμίνης C μπορεί να εξασθενίσει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βρετανοί ερευνητές μάλιστα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί ακόμα και να αναστρέψει τη γήρανση και το βιολογικό μας ρολόι, ανανεώνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που αιχμαλωτίζει και αφοπλίζει τις ελεύθερες ρίζες στο υδαρές μέρος των ιστών. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντλήθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
Μην ξεχνάτε όμως ότι το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει την υδατοδιαλυτή βιταμίνη C, που σημαίνει ότι πρέπει να την καταναλώνουμε τακτικά, προκειμένου να τροφοδοτούμε συνέχεια τα κύτταρά μας με αυτήν.
Φροντίστε να καταναλώνετε πολλά πλούσια σε βιταμίνη C φρούτα και λαχανικά και τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως, μιας και η λήψη 250 εώς 1.000 mg βιταμίνης C θεωρείται αρκετή για να καταπολεμήσει τη γήρανση και τις νόσους που σχετίζονται με αυτή. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και για μεγαλύτερη προστασία, καλό είναι να παίρνετε ένα συμπλήρωμα βιταμινών επιπρόσθετα και όχι ως υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, μιας και τα τελευταία περιέχουν και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην επιβράδυνση και την αναστολή της γήρανσης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι γλυκές πιπεριές, η παπάγια, οι φράουλες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί φρούτων, το κίουι (kiwi), το μπρόκολο, οι τομάτες και ο τοματοπολτός. 

Έρευνα για τη βιταμίνη C στον καρκίνο.
Τους μηχανισμούς με τους οποίους η βιταμίνη C εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Το κλειδί ως φαίνεται είναι η υπονόμευση της ικανότητας των όγκων να αναπτύσσονται υπό ορισμένες συνθήκες - και όχι η προστασία του DNA των υγιών κυττάρων, όπως νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Cancer Cell", υποστηρίζει την γενικευμένη άποψη ότι η βιταμίνη C και άλλες ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων. Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες χορήγησαν βιταμίνη C σε ποντίκια, στα οποία είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, είτε από λέμφωμα, είτε από καρκίνο του προστάτη. Μία άλλη αντιοξειδωτική ουσία, η Ν-ακετυλκυστεϊνη, επίσης επιβράδυνε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτρέπουν ορισμένες από τις βλάβες που προκαλούν ορισμένα ιδιαίτερα δραστικά, αλλά ασταθή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ως προϊόντα του μεταβολισμού, όταν ο οργανισμός μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Μερικές από τις ευρύτερα γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες C, E και βήτα-καρωτίνη.

Η βιταμίνη C κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Μια μακροχρόνια έρευνα(9,5 χρόνια) στη Βρετανία συνδέει την βιταμίνη C με την πιθανότητα παρουσίας εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα διεξήχθη σε 20.000 μεσήλικες και μέσα σε αυτά τα 9,5 χρόνια εμφανίστηκαν 448 εγκεφαλικά επεισόδια στους ανθρώπους της μελέτης. Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C, στην έναρξη της έρευνας, είχαν 42% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό σε διάστημα δέκα ετών, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.
Βέβαια, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλα πράγματα που είναι ικανά να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η άσκηση, ο διαβήτης, ιστορικό καρδιακής προσβολής, χρήση συμπληρωμάτων και κοινωνική θέση είναι παράγοντες που έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στις έρευνες ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Πηγή : http://www.newsfilter.gr/2008/01/24/vitamini-c-kata-egkefalikou/

ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C είναι πιθανό να αποτελεί τελικά ένα πολύτιμο όπλο κατά του καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα στη διάρκεια της οποίας υψηλές δόσεις της βιταμίνης αυτής μείωσαν εντυπωσιακά την αύξηση των καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα.
Η ιδέα ότι η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου διατυπώθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 από τον Αμερικανό ερευνητή Λάινους Πόλινγκ, κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1954.
Ωστόσο, η ιδέα αυτή προκάλεσε τότε πολλές διχογνωμίες, ενώ οι έρευνες που ακολούθησαν δεν απέδειξαν την ορθότητά της, με τη διαφορά ότι εκείνες οι έρευνες δεν χρησιμοποίησαν ενέσιμη μορφή της βιταμίνης, αλλά σκευάσματα που χορηγούνταν από το στόμα. Όμως, η νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας χρησιμοποίησε ενέσεις βιταμίνης C, ώστε να είναι δυνατές πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τα ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευθεί καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια τους είχαν  χορηγηθεί πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης C σε ενέσιμη μορφή, εμφάνισαν τη μισή περίπου ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε σχέση με εκείνα στα οποία δεν είχε χορηγηθεί βιταμίνη C. Το επόμενο βήμα θα ήταν να αρχίσουν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν αυτή η μέθοδος αποδίδει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους, όπως δήλωσε ο δρ. Μαρκ Λιβάιν, επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η βιταμίνη C μπορεί να έχει ιδιότητες πρόληψης της οστεοπόρωσης.
Η έρευνα, που διεξήχθη πάνω σε ποντίκια υποστηρίζει ότι όταν, η Βιταμίνη C εισέρχεται στον οργανισμό, από το στόμα, αυτόματα αυξάνει την οστική πυκνότητα των θηλαστικών. Η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να αναπλάθει τα οστικά κύτταρα, δημιουργώντας καινούρια, κάνοντας, έτσι, τα κόκκαλα πυκνότερα και πιο ανθεκτικά.Εάν η θεωρία αποδειχθεί ότι ισχύει και για τον ανθρώπινο οργανισμό, η πρόσληψη Βιταμίνης C θα μπορούσε να καταπολεμήσει την οστεοπόρωση, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, που τα ποσοστά της ασθένειας είναι υψηλά, και όπου η ιατρική θεραπεία είναι ακριβή και δυσεύρετη. Είτε αποδειχθεί, πάντως, είτε όχι, η πρόσληψη της βιταμίνης διαφυλάσσει την υγεία του οργανισμού. Εκτός από τα κλασικά πορτοκάλια, σε μεγάλες ποσότητες αυτή απαντάται σε φρούτα και λαχανικά όπως το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές, οι γλυκοπατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ακτινίδιο και οι φράουλες.

Η βιταμίνη C “φάρμακο” για την φυματίωση.
Η βιταμίνη C μπορεί να “σκοτώσει” την πολυανθεκτική φυματίωση από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 650.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Η ανακάλυψη αυτή προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστήμιο Yeshiva University και αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη για έναν νέο μέσο θεραπεία της δύσκολης αυτής λοίμωξης. Στις εργαστηριακές μελέτες, η βιταμίνη C φαίνεται να προκαλεί την παραγωγή  δραστικών ειδών οξυγόνου που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες “σκοτώνουν” τη φυματίωση, ακόμη και τις ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές της που είναι ανίατες με τα συμβατικά αντιβιοτικά.
"Είδαμε ότι λειτουργεί σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, και δεν ξέρουμε αν αυτό θα λειτουργήσει σε ανθρώπους και σε ζώα. Όμως γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι φθηνή, ευρέως διαθέσιμη και είναι πολύ ασφαλή στη χρήση και αυτή η μελέτη δείχνει ένα νέο μηχανισμό που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να  “επιτεθούμε” στην φυματίωση", αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γουίλιαμ Τζέικομπς, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Albert Einstein College of Medicine στο Πανεπιστήμιο Yeshiva.
Η βιταμίνη C θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τα φάρμακα κατά της φυματίωσης ή, εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα φάρμακα κατά της φυματίωσης που να λειτουργούν με τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών.
Αν και τα ευρήματα αυτής της μελέτης φαίνονται να είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν το κατά πόσο η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό μέσο στην θεραπεία της φυματίωσης.
Πηγή : http://www.news.gr/ygeia/ta-nea-ths-ygeias/article/67884/h-vitaminh-c-farmako-gia-thn-fymatiosh.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: