ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

VITAMIN D
Έρευνα: Η βιταμίνη D σύμμαχος στη ρύθμιση του άσθματος.
Ο χρόνος που οι ασθενείς με άσθμα περνούν στον ήλιο μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στη νόσο, υποδεικνύουν ερευνητές. Ομάδα του King's College London, δήλωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, που παράγεται από τον οργανισμό στο ηλιακό φως, συνδέονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη ηρεμεί ένα υπερδραστήριο τμήμα του ανοσοποιητικού στο άσθμα. Ωστόσο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί η αντιμετώπιση των ασθενών με τη βιταμίνη D.
Άνθρωποι με άσθμα μπορεί να αναπνέουν με δυσκολία όταν οι αεραγωγοί φλεγμαίνουν, έχουν οίδημα και στένωση. Η καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν καλύτερα να ελέγχουν το άσθμα-η σχέση προκαλεί εντύπωση.
Η ομάδα της ερεύνησε την επίδραση της βιταμίνης σε χημική ουσία στον οργανισμό, την ιντερλευκίνη 17. Είναι σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν τα επίπεδα είναι τόσο υψηλά και έχει εμπλακεί ισχυρά με το άσθμα. Στη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’, η βιταμίνη D μπόρεσε να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17 όταν προστέθηκε σε δείγματα αίματος 28 ασθενών. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί τώρα κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν η χορήγηση της βιταμίνης D σε ασθενείς θα μπορούσε να απαλύνει τα συμπτώματα. Εστιάζει επίσης σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε στεροειδή, καθώς παράγουν 7 φορές περισσότερη ιντερλευκίνη-17 σε σχέση με άλλους ασθενείς.
Η καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των ανθρώπων με βιταμίνη D θα μπορούσε να οδηγήσει τους ασθενείς που αντιστέκονται στα στεροειδή σε καλύτερη ανταπόκριση σε αυτά ή να επιτρέψει σε όσους μπορούν να ελέγξουν το άσθμα να λαμβάνουν λιγότερα στεροειδή. Δήλωσε ότι η κουλτούρα για την κάλυψη του σώματος στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακού μπορεί ενδεχομένως να έχει αυξήσει τα ποσοστά άσθματος αλλά είναι προσεκτικό μήνυμα επειδή πολύς ήλιος είναι βλαβερός για τον άνθρωπο. Πηγή : http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=22407

Η έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει αρνητικά ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηλείας σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρει νέα έρευνα. Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θέτουν ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν δείκτη άλλων βλαβερών παραγόντων. Ελπίζεται ότι συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί πιθανόν να βελτιώνουν την εικόνα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά χρειάζεται ακόμα έρευνα.
Όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με κίνδυνο εμφάνισης αρκετών νόσων, περιλαμβανομένων ορισμένων ειδών καρκίνου και νεφρικής νόσου. Μετά από τη σχέση που υπέδειξαν αρκετές μικρές έρευνες μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με φτωχή εικόνα σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια, Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής την Licette Liu, από το University Medical Center του Groningen, στην Ολλανδία, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μεγαλύτερη έρευνα σε 548 ασθενείς που νοσηλεύονταν με καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τα επίπεδα βιταμίνης D: χαμηλά, μέτρια και υψηλά. Τους 18 μήνες που ακολούθησαν, 165 ασθενείς πέθαναν και 142 νοσηλεύτηκαν εκ νέου. Οι ασθενείς με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εκ νέου ή να πεθάνουν σε σχέση με ανθρώπους που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα. Η επίδραση των επιπέδων της βιταμίνης D ίσχυε και μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί η βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να βοηθά την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, μπορεί πιθανόν να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να διατηρούν υγιή τα αγγεία, δηλώνει η Liu.
Στην έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης σχετίστηκαν με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), δείκτη διαδικασίας φλεγμονής. Η έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να δείξει αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα βελτίωνε την πρόγνωση ή αν ήταν ασφαλής. Μέχρι να αποδειχτεί ότι τα χάπια βιταμίνης D βελτιώνουν την εικόνα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζουν έλλειψη, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα, αν δεν έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης καρδιολόγων Clyde Yancy. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο ιατρικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας και θεωρείται προκαταρκτική, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε ιατρικό περιοδικό.
Πηγή : http://bioplus.gr

«Φάρμακο» η βιταμίνη του ήλιου.
Φανταστείτε ένα φάρμακο που μπορεί να κτίζει οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και νόσο του Αλτσχάιμερ. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο αυτό υπάρχει ήδη και είναι η βιταμίνη D. To αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής επεξεργάζεται εκ νέου τις οδηγίες για τη βιταμίνη D και αναμένεται να αυξήσει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Σύμφωνα με μεγάλη εταιρεία εργαστηριακών εξετάσεων στις ΗΠΑ (Quest Diagnostics), η ζήτηση για τεστ μέτρησης της βιταμίνης αυξήθηκαν κατά 50% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2009 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, ενώ οι καταναλωτές αγόρασαν συμπληρώματα βιταμίνης D αξίας 235 εκατομμυρίων δολαρίων _ περισσότερα κατά 40 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2001.

Οι μελέτες.
Τον περασμένο μήνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal» τα ευρήματα μιας μελέτης που έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας EPIC (σε 10 χώρες της Ευρώπης και με συμμετοχή συνολικά 520.000 ανθρώπων) με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στον οργανισμό και του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μελετήθηκαν 1.248 άνθρωποι που νόσησαν από καρκίνο του παχέος εντέρου μετά τη συμμετοχή τους στο EPIC, σε σύγκριση με 1.248 υγιείς. Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο καθηγητής κ. Δ. Τριχόπουλος και η καθηγήτρια κ. Α. Τριχοπούλου.
Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς _ άνδρες και γυναίκες εξίσου _ με υψηλότερη συγκέντρωση της βιταμίνης διέτρεχαν κατά 40% λιγότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με αυτούς που είχαν τη χαμηλότερη συγκέντρωση.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης μελέτης δείχνουν μια ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό και του κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς», γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι πάντως αναφέρουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. Επίσης, πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι οι υπερτασικοί που έφεραν μια γονιδιακή μετάλλαξη που μειώνει την ενεργοποίηση της βιταμίνης D στον οργανισμό είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τη μετάλλαξη.
Μια άλλη νέα μελέτη, σε 27.686 υγιείς κατοίκους της Γιούτας των ΗΠΑ άνω των 50 ετών, έδειξε ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν κατά 77% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα της
βιταμίνης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Circulation» έδειξε ότι οι πάσχοντες από διαβήτη που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D δεν μπορούν να επεξεργαστούν τη χοληστερόλη στα αγγεία τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τελευταία στην επιθεώρηση «Journal of Alzheimer's Disease», έδειξε ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθά τον εγκέφαλο να απαλλαγεί από τις πλάκες β-αμυλοειδούς, που σχετίζονται με τη νόσο.
«Yπάρχει ένα τρέxoν ερευνητικό ενδιαφέρον για τη βιταμίνη D», σχολιάζει ο κ. Τριχόπουλος. «Φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς είναι αυτός ο λόγος που οι νότιες _ ηλιόλουστες _ χώρες έχουν λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού από τις βόρειες. Η βιταμίνη D ερευνάται, επίσης, και για άλλους καρκίνους. Είμαστε όμως επιφυλακτικοί στο να δεχθούμε τα νέα ευρήματα με ενθουσιασμό, γιατί παλαιότερα είχαμε αντίστοιχες απόψεις για τη βήτα καροτίνη, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε, οι οποίες τελικά δεν δικαιώθηκαν».
Επιφυλακτική ήταν και η καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ δρ Τζ. Μάνσον σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «New York Times», όπου ανέφερε ότι «η συσχέτιση αυτή μπορεί να μην είναι απαραιτήτως μια σχέση αιτίου - αποτελέσματος».
Εξήγησε μάλιστα «ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D επειδή ασκούνται πολύ και επομένως εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία ή γιατί είναι συνειδητοποιημένοι σε θέματα υγείας και παίρνουν συμπληρώματα διατροφής _ επίσης, γι' αυτό η διατροφή τους είναι υγιεινή, δεν καπνίζουν και κάνουν πολλά άλλα πράγματα που τους διατηρούν υγιείς».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιταμίνη D δρα πιθανώς ως ένας μηχανισμός «σηματοδότησης» που ανάβει στα κύτταρα το πράσινο ή το κόκκινο φως. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη D προστατεύει από τον καρκίνο», λέει ο κ. Τριχόπουλος. «Η δράση των χημικών στοιχείων μέσα στον οργανισμό είναι συνήθως πολλαπλή».

Το «ταξίδι» μέσα στον οργανισμό.
«Η βιταμίνη D και οι μεταβολίτες της είναι λιποδιαλυτές ουσίες, που έχουν εξαιρετική κλινική σημασία, εξαιτίας του ρόλου που διαδραματίζουν στην ομοιόσταση του ασβεστίου και στον μεταβολισμό των οστών», εξηγεί ο καθηγητής κ. Γ. Λυρίτης.
«Η βιταμίνη D σχηματίζεται στο δέρμα με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, που μετατρέπει τη βιταμίνη D σε βιταμίνη D3. Κατόπιν, αυτή συνδέεται σε πρωτεΐνες - μεταφορείς και μεταφέρεται μέσω του αίματος στα όργανα - στόχους. Εκτός από την ενδογενή σύνθεση στο δέρμα, η βιταμίνη D περιέχεται και στις τροφές και απορροφάται από το έντερο».
Διαταραχές που σχετίζονται με δυσαπορρόφηση λίπους, όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Κρον και η ανεπάρκεια του παγκρέατος, έχουν συνέπεια την υποβιταμίνωση D. «Από το έντερο η βιταμίνη D οδεύει προς προς το ήπαρ, όπου υδροξυλιώνεται και μετατρέπεται σε 25 υδροξυβιταμίνη D3, που είναι το μόριο το οποίο μετράται και πάνω στο οποίο βασίζεται η εκτίμηση για τα επίπεδα της επάρκειας βιταμίνης D του οργανισμού», λέει ο κ. Λυρίτης. «Τελικά, στο νεφρό το μόριο αυτό, αφού πάρει και ένα δεύτερο υδροξύλιο, μετατρέπεται στην 1,25 διυδροξυβιταμίνη D3, που είναι ο τελικός ενεργός μεταβολίτης και ουσιαστικά δρα ως μία ανεξάρτητη ορμόνη στο έντερο, τα οστά και αλλού».

Οι επιπτώσεις της έλλειψης. Η ανεπάρκεια ή έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει σε
_ επιδείνωση της οστεοπόρωσης
_ μυϊκή αδυναμία
_ αυξημένο κίνδυνο για πτώσεις και κατάγματα (ιδίως στην τρίτη ηλικία)
_ μειωμένη ανοσολογική λειτουργία
_ οστικό πόνο
_ καρκίνο του παχέος εντέρου
_ καρδιαγγειακά νοσήματα

«Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από το έντερο», επισημαίνει ο κ. Λυρίτης.« Στα πρώτα στάδια της ανεπάρκειας μειώνεται μόνο ο φωσφόρος του αίματος, ενώ σε προχωρημένα προκαλείται και υπασβεστιαιμία. Όσο επιμένει αυτή η κατάσταση, η υπασβεστιαιμία προκαλεί δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό και μεγαλύτερη απομετάλλωση των οστών, πράγμα που τελικά προκαλεί την οστεομαλακία στους ενηλίκους και τον ραχιτισμό στα παιδιά».
Οι δύο μορφές βιταμίνης D, η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκασιφερόλη (βιταμίνη D3), ανήκουν σε μία ευρύτερη ομάδα στεροειδών ουσιών και ονομάζονται με έναν όρο βιταμίνη D.
Η εκτίμηση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D από την τροφή εξαρτώνται από τον χρόνο έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
«Αν και η Ελλάδα είναι ηλιόλουστη χώρα, η έκθεση των ανθρώπων στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ανεπαρκής και μόνο λίγους καλοκαιρινούς μήνες συνθέτουμε τις απαραίτητες ποσότητες της βιταμίνης D», τονίζει ο κ. Λυρίτης. «Οποιαδήποτε λιπαρή ουσία (όπως τα αντηλιακά) που χρησιμοποιούμε για την προστασία του δέρματος εξουδετερώνει τη σύνθεση της βιταμίνης D. Έτσι, θεωρείται αναγκαία η συμπληρωματική φαρμακευτική χορήγηση της βιταμίνης D, ειδικά στους ηλικιωμένους».
Οι τροφές (λίπη κυρίως ψαριών) περιέχουν κυρίως βιταμίνη D2, που απορροφάται από το άνω τμήμα του λεπτού εντέρου με τη βοήθεια των χολικών αλάτων και μεταφέρεται μέσω της λεμφικής οδού στην κυκλοφορία.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν σχετικά χαμηλές ποσότητες βιταμίνης D, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες του οργανισμού. Στο δέρμα, η βιταμίνη D3 με θερμική αντίδραση μετασχηματίζεται σε προβιταμίνη D3 με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τη στερούνται όσοι ζουν στην πόλη.
Παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στον σχηματισμό βιταμίνης D3 από το δέρμα είναι
_ η μελανίνη του δέρματος (που δρα σαν φίλτρο της υπεριώδους ακτινοβολίας)
_ η χρόνια χρήση αντηλιακών (μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ανεπάρκεια βιταμίνης D)
_ η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η τρύπα του όζοντος

«Από μελέτη στο Βέλγιο, βρέθηκε ότι όσοι ζουν στην πόλη έχουν μειωμένα επίπεδα ενεργής βιταμίνης D, άσχετα με την ώρα που εκτίθενται στον ήλιο», λέει ο κ. Λυρίτης. «Το εύρημα αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας. Ο περιορισμός του χρόνου των διακοπών εκτός πόλης και η λεγόμενη ηλιοφοβία περιορίζουν επιπλέον την ήδη ανεπαρκή πρόσληψη από το δέρμα της τόσο χρήσιμης βιταμίνης».Πολλές υπασβεστιαιμικές διαταραχές οφείλονται σε κληρονομικές ή επίκτητες ανωμαλίες του μεταβολισμού της βιταμίνης D. Εντερική δυσαπορρόφηση της βιταμίνης D (π.χ. στεατόρροια, νόσος του Κρον) και ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσουν κακή σύνθεσή της. Όσοι λαμβάνουν διλαντίνη και φαινοφαρβιτάλη έχουν επίσης κακή σύνθεσή της και χρειάζεται να λάβουν περίπου πενταπλάσιες ποσότητες βιταμίνης D. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (μεγαλύτερη του 70%) εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης. Επίσης, η υπερφωσφαταιμία και ο υποπαραθυρεοειδισμός οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή της. Η λήψη υπερβολικά υψηλών δόσεων βιταμίνης D (άνω των 10.000 IU ημερησίως) οδηγεί σε υπερασβεστιαιμία και υπερφωσφαταιμία. Επίσης, στα κοκκιωματώδη νοσήματα, όπως η σαρκοείδωση, ενεργοποιούνται τα μακροφάγα, με αποτέλεσμα την υπερασβεστιαιμία και υπερασβεστιουρία.

Συχνή η ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα.
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι στην Ελλάδα συχνή, ειδικά στα παιδιά και στους υπερηλίκους. Σε παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού βρέθηκε ότι στο τέλος του χειμώνα (αρχές Μαρτίου) τα περισσότερα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου είχαν επίπεδα βιταμίνης D πολύ χαμηλότερα από τα κατώτερα φυσιολογικά.  Σε άλλη μελέτη, σε 395 τροφίμους γηροκομείων τον χειμώνα, το 93,5% είχαν πλήρη έλλειψη βιταμίνης D, ενώ στο 66% εξακολουθούσαν η ίδια κατάσταση και το καλοκαίρι. Τέλος, σε 215 ασθενείς του ΚΑΤ με κάταγμα του ισχίου βρέθηκε πλήρης έλλειψη βιταμίνης D στο 91%, ενώ σε αντίστοιχο πληθυσμό χωρίς κάταγμα το ποσοστό ήταν 70%. «Οι βασικοί λόγοι του προβλήματος», εξηγεί ο κ. Λυρίτης, «είναι δύο: 1) Το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. 2) Η κύρια πηγή λήψης λιπαρών τροφών στην χώρα μας, δηλαδή το ελαιόλαδο, δεν περιέχει βιταμίνη D. Αντίθετα, στις βόρειες χώρες τρέφονται με μαργαρίνες εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, οπότε _ παρά την έλλειψη ηλιοφάνειας _ δεν παρατηρείται αντίστοιχη έλλειψη βιταμίνης D, όπως συμβαίνει στις μεσογειακές χώρες!».
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία έχει εκδώσει οδηγία πριν από χρόνια να χορηγείται βιταμίνη D σε όλα τα βρέφη που θηλάζουν κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. «Άλλες σχολές όμως υποστηρίζουν ότι αυτό δεν χρειάζεται εάν το μωρό είναι φυσιολογικό και υπάρχει ηλιοφάνεια», λέει η κ. Βλάχου. Το ανθρώπινο γάλα θεωρείται σήμερα ότι έχει πλήρη επάρκεια σε βιταμίνη D, εάν η έγκυος παίρνει συμπλήρωμα της βιταμίνης και βγαίνει έξω από το σπίτι, ώστε να εκτίθεται λίγο στον ήλιο. Και όλα τα βρεφικά γάλατα σήμερα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D».
Προσοχή όμως στα πρόωρα βρέφη! «Αυτά πρέπει να παίρνουν απαραιτήτως βιταμίνη D κατά τους πρώτους έξι μήνες», συνιστά η κ. Βλάχου. «Και όλα τα παιδιά μετά τον πρώτο χρόνο πρέπει να τρώνε ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να παίρνουν λίγο μουρουνέλαιο τον χειμώνα, με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου τους». Πηγή : http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=8947&ct=9

Θεραπεία με βιταμίνη D για την πιο θανατηφόρο μορφή του καρκίνου του μαστού.
Μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο The Journal of Cell Biology  αποκαλύπτει δύο σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με μία από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Susana Gonzalo, επίκουρη καθηγήτρια βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Saint Louis, ανακάλυψαν μια μοριακή οδό που συμβάλλει στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Αυτή η συχνά θανατηφόρος μορφή καρκίνου του μαστού χτυπά συνήθως τις νεότερες γυναίκες και είναι ανθεκτική στις υπάρχουσες θεραπείες. Η Gonzalo και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι μια θεραπεία για πολλές γυναίκες με αυτή τη θανατηφόρο μορφή καρκίνου του μαστού. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τη μοριακή οδό σε γυναίκες που έχουν γεννηθεί με μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1, χαρακτηρίζοντάς τες ως αυξημένου κίνδυνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, συχνά τριπλό-αρνητικού τύπου. Όταν αυτή η οδός ενεργοποιείται, οι όγκοι αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και τείνουν να μην είναι ευαίσθητοι στις καθιερωμένες θεραπείες του καρκίνου. Η χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία αυτού του είδους καρκίνου είναι σπάνια αποτελεσματική και έχει σοβαρές παρενέργειες.
                                
Όμως η είδηση που βγαίνει από τη μελέτη είναι ελπιδοφόρα…
Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο της Gonzalo, έδειξαν ότι η ενεργοποίηση αυτής της νέας οδού επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, η βιταμίνη D βρέθηκε ότι απενεργοποιεί αυτή την οδό. Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι μια «ασφαλής και οικονομικά αποδοτική θεραπεία για την καταπολέμηση των όγκων αυτού του είδους». Οι ερευνητές σημείωσαν ότι είναι αισιόδοξοι ότι στο μέλλον οι γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού μπορεί να ωφεληθούν από μια θεραπεία με βιταμίνη D.
[“ Όπως με όλες τις εργαστηριακές έρευνες, η θεραπεία με βιταμίνη D θα πρέπει να μελετηθεί σε μία κλινική δοκιμή ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν πόσο ασφαλής και αποτελεσματική θα είναι, δήλωσαν”].
Η νέα έρευνα ενισχύει και άλλα ευρήματα που έδειξαν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Carcinogenesis, έδειξε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είχαν σαφώς σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους. Επιπλέον, οι γυναίκες των οποίων η νόσος ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο (δηλαδή τερματικό) , είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα όλων.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D - Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.
Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα «φάρμακο» το οποίο μπορεί να κτίζει γερά οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάϊμερ και αυτό μάλιστα δωρεάν, θα το πιστεύατε; Κι’ όμως, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο αυτό ήδη υπάρχει και είναι η βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου».

Τι είναι η Βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Οι δύο μορφές (μεταβολίτες) της βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) η οποία περιλαμβάνεται στις τροφές και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) η οποία παράγεται στο δέρμα μέσω της έκθεσης του από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για βιταμίνη αλλά για μία προ-στεροειδή ορμόνη, η οποία έχει άμεση δράση στα γονίδια μας. Το τελικό προϊόν του μεταβολισμού της, η Καλσιτριόλη (1,25-dihydroxyvitamin D), είναι μια σεκοστεροειδής ορμόνη που αλληλεπιδρά με περισσότερα από 2,500 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.
Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία δύο από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, του Harvard και του UCLA της Καλιφόρνιας, συμπέρανε ότι η παρουσία της βιταμίνης D είναι απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη «βιβλιοθήκη» του DNA. Στη συγκεκριμένη μελέτη αποδείχθηκε για πρώτη φορά το 2006, ότι ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού έχουν καταγεγραμμένη την πληροφορία στο DNA τους για την αντιμετώπιση του βακίλου της φυματίωσης, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D. Στο DNA μας υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται τα κύτταρα μας για να επιβιώσουν, ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν κάθε φορά. Η λειτουργία της διεκπεραιώνεται από υποδοχείς οι οποίοι ρυθμίζουν πάνω 2,500 γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν πολλές πρωτεΐνες και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση, στη διαφοροποίηση και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Εκτός από τους υποδοχείς οι οποίοι βρίσκονται στο έντερο και στα οστά, έχουν προσδιοριστεί υποδοχείς της βιταμίνης D και στον εγκέφαλο, στον προστάτη, στον μαστό, στο κόλον, σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στους αγγειακούς και καρδιακούς μυς.

Φαίνεται λοιπόν, πως η βιταμίνη D είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των γονιδίων μας.
Η πιο γνωστή, μέχρι πρόσφατα, δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση υγιών οστών καθώς και για την ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας. Ακόμη όμως και εάν υπάρχει μια πλούσια διατροφή σε ασβέστιο, χωρίς ικανοποιητική βιταμίνη D το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί. Πρόσφατες μελέτες, αλλά και αρκετές άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσιάζουν συνεχώς και νέα στοιχεία στα οποία η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, επειδή βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Από τον Απρίλιο του 2008, διακεκριμένοι καθηγητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων, με ανοικτή επιστολή τους, καλούσαν την επιστημονική κοινότητα σε δράση για τη διάδοση της επίδρασης της βιταμίνης D, όχι μόνο για την οστεοπόρωση, αλλά και σε μια σειρά άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως διαφόρων ειδών καρκίνου, διαβήτη, πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων ασθενειών.
Η ενέργεια αυτή είχε την υποστήριξη και από έγκριτες εφημερίδες όπως η Washington Post, αλλά και από διάφορα άρθρα.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D λαμβάνει σήμερα διαστάσεις επιδημίας. Παρότι τα περισσότερα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, οι ειδικοί λένε πως σπανίως μπορεί να προσλάβει κάποιος τις απαιτούμενες ποσότητες μέσω του φαγητού. Είναι επομένως προφανές ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, πολλαπλής σκλήρυνσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λοιμώδη νοσήματα και άλλων προβλημάτων υγείας. (βλέπε σχετικές επιστημονικές μελέτες για τη βιταμίνη D). Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D με εμφανής επιπτώσεις τόσο στην υγεία τους όσο και στην ποιότητα της ζωής τους.

Πηγές Βιταμίνης D;
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Με εξαίρεση τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και το αυγό, τα υπόλοιπα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστη βιταμίνη D. Μερικές τροφές (γάλα, χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά) μπορούν να ενισχυθούν με βιταμίνη D αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε πολλές βιομηχανικές χώρες εμπλουτίζονται με βιταμίνη D κάποια επιλεγμένα τρόφιμα.
Τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να αυξηθούν όμως σημαντικά από την έκθεση στο ηλιακό φως. Θεωρητικά, η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για μερικά λεπτά είναι σε θέση να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού στη συγκεκριμένη βιταμίνη.
15-20 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως από τις 10 πμ μέχρι τις 2 μμ, χωρίς αντηλιακό, 3 φορές την εβδομάδα είναι ικανό χρονικό διάστημα ώστε να παράσχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Το διάστημα αυτό ο οργανισμός μπορεί να παράξει 10.000 μέχρι με 20.000 μονάδες (IU) βιταμίνης D. Ωστόσο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, πολλά άτομα δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η ικανότητα επίσης, της παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό μειώνεται με τα χρόνια, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να είναι κοινή στις μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς ωστόσο να είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D και σε νεαρότερα άτομα. Επίσης, τα αντηλιακά τα οποία είναι σημαντικά για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος, εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας, από την άλλη παρεμποδίζουν σημαντικά τον σχηματισμό της βιταμίνης D.
Άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στον σχηματισμό βιταμίνης D από το δέρμα είναι, η μελανίνη του δέρματος η οποία δρα σαν φίλτρο κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η τρύπα του όζοντος και περιοχές με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο από 35°.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης κ. Γιώργος Λυρίτης, «η έλλειψη βιταμίνης D στην Ελλάδα είναι συχνή, ειδικά στα παιδιά και στους υπερηλίκους. Οι βασικοί λόγοι του προβλήματος είναι δύο: 1) Το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας (34°-41°) δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. 2) Η κύρια πηγή λήψης λιπαρών τροφών στην χώρα μας, δηλαδή το ελαιόλαδο, δεν περιέχει βιταμίνη D
Σύμφωνα επίσης, με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και συγγραφέα πολλών βιβλίων σχετικά με τη βιταμίνη D, Dr. Michael F. Holick, «μικρά διαλείμματα έκθεσης στον ήλιο 3 φορές την εβδομάδα χωρίς αντηλιακή προστασία αποδεικνύονται ακόμη πιο αποτελεσματικά. Βάζω πάντα αντηλιακό στο πρόσωπο, όπου εμφανίζονται οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος», λέει ο Dr. Holick, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι αφήνει απροστάτευτα τα πόδια και τους ώμους του 15-20 λεπτά προτού βάλει κι εκεί αντηλιακό. Στο διάστημα αυτό, το σώμα μπορεί να παράγει έως και 4.000 IU βιταμίνης D, ποσότητα ίση με αυτή που προσφέρει η κατανάλωση 40 ποτηριών πλήρους γάλατος.

Ποιοί διατρέχουν κίνδυνο για έλλειψη Βιταμίνης D;
•Άτομα με περιορισμένη έκθεση στο φως του ήλιου.
•Υπερβολική χρήση αντηλιακών.
•Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα.
•Η αστικοποίηση και η τάση της εργασίας σε κλειστούς χώρους, καθώς και κάποιες συνήθειες ένδυσης σε ορισμένους λαούς.
•Βρέφη που θηλάζουν και παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη.
•Οι έγκυες γυναίκες και αυτές που θηλάζουν.
•Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
•Άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών, επειδή η ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης D μειώνεται με την ηλικία.
•Άτομα με παθήσεις δυσαπορρόφησης λίπους όπως κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn, κυστική ίνωση και παγκρεατίτιδα.
•Άτομα με ηπατικές και νεφρικές παθήσεις ή ενζυμικές ανεπάρκειες.
•Άτομα που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο (γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο από 35°) ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
•Υποπαραθυρεοειδισμός
•Παχύσαρκα άτομα.

Ποιοι οι κίνδυνοι από έλλειψη Βιταμίνης D;
Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη ή την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με τις πιο κάτω παθήσεις :
•Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει Ραχίτιδα, μια πάθηση των οστών που οδηγεί σε κακή ανάπτυξη με αδύνατα οστά, καθυστερημένη ανάπτυξη και ανοσοανεπάρκεια.
•Στους ενήλικες μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις στην καλή υγεία των οστών προκαλώντας Οστεομαλακία και Οστεοπόρωση. Περίπου 6% των ανδρών και περισσότερο από 20% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση, ενώ 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 3 γυναίκες θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα μετά την ηλικία των 50. Επίσης, το 75% των γυναικών που έχουν οστεοπόρωση δεν το γνωρίζουν.
•Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να οδηγήσει νεογέννητα και μικρά παιδιά για το υπόλοιπο της ζωής τους με κίνδυνο ανάπτυξης Ρευματοειδούς αρθρίτιδας, Διαβήτη, Πάρκινσον, Αλτσχάϊμερ, Πολλαπλής Σκλήρυνσης, φλεγμονές του εντέρου, όλα εξαιτίας της κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
•Άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του ορθού και εντέρου, του ενδομητρίου, του μαστού, του δέρματος, του παγκρέατος, του προστάτη ή λέμφωμα.
•Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλική συμφόρηση, καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και με διαβήτη.

Ποιοι οι κίνδυνοι από υπερβιταμίνωση Βιταμίνης D;
Πολλές φορές (αν και σπανιότερα) παρουσιάζονται περιστατικά τοξικότητας από υπερβολική λήψη βιταμίνης D. Μερικά συμπτώματα της τοξικότητας αυτής είναι τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα που προκαλείται από την αυξημένη εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, με απώλεια οστού και σχηματισμό πετρών στα νεφρά.
Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι γνωστό ότι αποτελεί αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος.
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν ανορεξία, ναυτία και έμετο. Αυτά τα συμπτώματα συχνά ακολουθούνται από πολυουρία, πολυδιψία, αδυναμία, νευρικότητα, κνησμός (φαγούρα), και τελικά νεφρική ανεπάρκεια. Άλλες μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας εξαιτίας της ασβεστοποίησης των αγγείων. Επομένως, η χορήγηση βιταμίνης D χωρίς προηγούμενη μέτρηση των επιπέδων της, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα με ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Πόση Βιταμίνη D χρειάζεται ο οργανισμός;
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες οι ειδικοί προτείνουν τα πιο κάτω επίπεδα ως ενδεικτικά για:
Έλλειψη: < 10 ng/ml
Ανεπάρκεια: 10-30 ng/ml
Επάρκεια: 30-100 ng/ml
Τοξικότητα: > 100 ng/ml

Μετρήστε και βελτιώστε τα επίπεδα της Βιταμίνης D;
Η ακριβής εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπέδων της βιταμίνης D στηρίζεται στη μέτρηση των επιπέδων της ΟΛΙΚΗΣ βιταμίνης D (25-OH Vitamin D). Από το έντερο η βιταμίνη D οδεύει προς το ήπαρ, όπου υδροξυλιώνεται και μετατρέπεται σε 25-υδροξυβιταμίνη D (25-OH Vitamin D), που είναι το μόριο το οποίο μετράται και πάνω στο οποίο βασίζεται η σωστή εκτίμηση για τα επίπεδα της επάρκειας ή της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στον οργανισμό.
Πολλές φορές γίνεται μέτρηση της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D (1,25-OH Vitamin D). Η εξέταση αυτή δεν αντανακλά το σύνολο της ολικής βιταμίνης D, επειδή είναι ένας πολύ ευμετάβλητος δείκτης και η τιμή της αυξομειώνεται με την πρόσληψη ασβεστίου. Επιπρόσθετα, όταν η τιμή της ΟΛΙΚΗΣ 25-υδροξυβιταμίνης D είναι χαμηλή, ο οργανισμός μας την αντισταθμίζει αυξάνοντας την ποσότητα της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D. Έτσι, μια αυξημένη τιμή της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη εκτίμηση επάρκειας βιταμίνης D στον οργανισμό, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ανεπάρκεια.
Αυτή τη στιγμή η εξέταση με τη μεγαλύτερη συχνότητα που ζητείται από τους γιατρούς στις ΗΠΑ είναι η μέτρηση της ΟΛΙΚΗΣ βιταμίνης D στο αίμα. Η εξέταση της ΟΛΙΚΗΣ βιταμίνης D (Total 25-OH Vitamin D) της εταιρείας DiaSorin μετρά τα επίπεδα της ΟΛΙΚΗΣ βιταμίνης D (25-OH Vitamin D, με μια πλήρως αυτοματοποιημένη μέθοδο (LIAISON) επιτρέποντας έτσι τον ακριβή και γρήγορο προσδιορισμό των επιπέδων της και συνεπώς τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της θεραπείας. Επιπρόσθετα, η εξέταση της εταιρείας DiaSorin είναι εγκεκριμένη από το Food and Drug Administration (FDA) και έχει χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό των επιπέδων αναφοράς της βιταμίνης D. Συνεπώς, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, μέσω της εξέτασης της ΟΛΙΚΗΣ βιταμίνης D, είναι σημαντική για την προστασία και τη διατήρηση της καλής υγείας και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής, βοηθώντας ταυτόχρονα και στην πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
Για αναζήτηση του άρθρου : http://www.chem-lab.com.cy/el/themata-ygeias/bitaminh-bitaminh-hlioy

Δεν υπάρχουν σχόλια: